Dezvoltarea tehnologiilor IT (stocare, procesare si gestionare a datelor digitale) si de comunicatii (internet-ul) pe durata ultimilor douazeci de ani a produs doua mari confuzii in mintea utilizatorului, fie consumator sau home user, fie companie:
1. Unde ne tinem datele?
Internetul, sau retelele mari nationale si internationale, au transformat modul in care utilizatorul isi gestioneaza datele, respectiv modul in care raspunde de ele. Unde imi sunt datele? Unde se afla continutul casutei mele de email sau pozele din Cloud (off site), sau cine este persoana raspunzatoare pentru ingrijirea/protejarea arhivelor mele stocate ‘pe internet’? Aceste nelamuriri continua sa convinga utlizatorii sa-si achizitioneze (on site) hardware-ul propriu pe care isi stocheaza si arhiveaza datele personale de volum mare (memorii Flash, CD/DVD, discuri externe). In cazul unei companii, departamentul IT procura infrastructura (server, storage si networking) proprie pentru a detine controlul, implicit si raspunderea, asupra datelor.
2. Stocarea in Cloud este mai ieftina?
Modelul de business al anilor 90, inca modern: CapEx vs. OpEx, adica investitie versus cheltuiala. Utilizatori individuali sau companii, prefera sa investeasca in infrastructura IT, sau prefera sa apeleze la servicii Cloud contra unei cheltuieli lunare? Operatorii de servicii IT&C continua sa convinga clientii sa-si externalizeze operatiunile IT prin OPEX, mizand pe un exercitiu financiar favorabil clientului pe termen scurt, dar cu o comitere pe termen lung.
Situatie a.
User-ul alege on site si CAPEX.
On site – se instaleaza echipamentul cu datele in sediul companiei, in spatiile user-ului, sub raspundere proprie.
CAPEX – se achizitioneaza cutia la pretul de lista si este propietate proprie.
Situatie b.
User-ul alege off site si OPEX.
Off site – se opteaza pentru solutii de Cloud Storage, astfel siguranta datelor se afla sub raspunderea furnizorului (externalizare).
OPEX – cheltuiala lunara in functie de serviciul ales (Servere virtuale, Colocare, Disaster Recovery, Stocare Cloud, etc.), nu se incarca user-ul cu investitie initiala.
Indiferent care dintre cele doua simulari s-ar alege, revine problema reala, cea a securitatii. Situatiile geopolitice internationale, cutremurele si atacurile cibernetice reprezinta de fapt motivul cel mai real cand alegem modul in care ne gestionam si ingrijim datele.
- Unde sunt datele mai sigure? Acasa, la firma sau la un furnizor special destinat ingrijirii si gestionarii datelor?
- De ce constrangeri sau riscuri depinde furnizorul meu de servicii Cloud?
- Are acel furnizor capabilitatile necesare pentru a-mi pastra datele intacte si in caz de calamitate?
- Acel furnizor se afla in Romania?
- Cat de mult conteaza locatia fizica a datelor mele?
Pana adoptati asa-zisele solutii virtuale, consideram necesara o convingere ferma din partea dumneavoastra privind unde, cum si prin ce masuri se vor gestiona si ingriji datele din ‘nor’. Astfel, va invitam la Brasov, sa vizitati Data Center-ul (Cloud-ul) EUDC, unde puteti sa faceti cunostinta cu tehnologiile din Data Center si sa va convigeti personal de siguranta, capabilitatile si metodele de functionare pentru a va asigura un viitor in business cat mai predictibil si controlabil.