Pana in ziua de azi, o mare parte a intreprinderilor au lovit zidul de “resurse limitate”, “securitate slabita” si “dificultate de setup” a unui server sau a unei masini virtuale. Dificultatea de a avea o constructie de acest tip, care ocupa spatiu in birou si necesita mentenanta si atentie incepe sa devine o problema a trecutului.
In ajutorul acestor firme, a aparut o gama de solutii, printre acestea existand si un VPS sau Virtual Private Server. In esenta, un VPS este un server virtual, hostat in cloud, a carui resurse sunt puse la dispozitie unui client prin internet. Fara a intra in detalii, putem intelege inca din acest punct faptul ca un VPS ajuta la eliberarea spatiului din birou si la transformarea camerei de server existente intr-o sala de relaxare pentru angajati.
In aceasta familie de servicii disponibile, avem trei mari categorii pe care trebuie sa le intelegem, pentru a putea alege ce este mai bun pentru afacerea noastra:
- Shared Hosting
- VPS Hosting
- Dedicated Hosting
Shared Hosting
Acest serviciu este asemanat cu un spațiu de locuit in comun. In timp ce fiecare locatar are camera lui si nivelul scazut de securitate, acestia sunt nevoiti sa puna la comun bani pentru utilitati, spatiul din casa si accesul la diferite aparate, precum masina de spalat, televizorul, canapeaua, etc.
Shared Hosting, cum a fost explicat anterior, chiar daca ajunge sa fie mai ieftin decat celelalte optiuni si mai usor de organizat, pune in pericol resursele disponibile, oferind un grad mai mic de siguranta in cazul in care necesitatea creste exponential. Avand resurse limitate, precum resursele unui apartament, nu o sa apara o a doua masina de spalat pentru a face fata necesitatilor.
VPS Hosting
VPS hosting-ul ofera o imbunatatire mult mai mare a calitatii vietii, daca aceasta este necesara. In acest caz, ne putem imagina ca locuim singur intr-un apartament dintr-un complex mai mare de apartamente. Avem acces la toate resursele si masinariile necesare, cu posibilitatea de a renunta sau creste numarul lor oricand dorim. Avand propriul apartament inseamna de asemenea o siguranta mai mare, iar daca exista probleme cu apartamentele vecinilor, acestea sunt problema proprietarului, nu a noastra. Nu trebuie sa uitam totusi ca exista anumite lucruri care se impart (garajul, iesirea din bloc, etc.).
In acest sens, VPS Hosting este o solutie agila, aceasta oferind toate resursele necesare si mult acces asupra securitatii pe care o avem. Utilizand un program numit „hypervisor”, un VPS permite rularea mai multor sisteme de operare si deschida si mai multe usi pentru a utiliza potentialul maxim al sistemului.
Dedicated Hosting
Trecem la urmatoarea etapa, aceea de a avea o casa. Spatiul este mai mare, totul este privat si accesul este liber peste toate gama de utilitati. Din alt punct de vedere, costurile pentru intretinere sunt mai mari iar expansiunea casei se face pe o perioada mai lunga, intervenind si cu echipe de constructori si costuri mai mari.
In acelasi sens, functioneaza si serviciul de Dedicated Hosting. Acesta permite acces la servicii si resurse mult mai mari, dar costurile pentru intretinere si timpul necesar scalarii sunt considerabil mai mari.
Setup si siguranta
Acum ca am inteles diferentele dintre cele trei servicii, putem sa ne focusam pe VPS ca si solutie aleasa. Avand in vedere ca este o solutie cloud, aceasta este menținuta de provider-ul de servicii si nu necesita mentenanta, acces fizic sau pregatirea unui setup corespunzator.
Un VPS este un apartament care imparte spațiul de pe server cu alte VPS-uri, acestea avand resurse dedicate si oferind un grad mare de securitate si performanta. In materie de pregatire si trecere la o solutie de acest tip, se urmaresc cativa pași.
1. In prim pas, sunt necesare discutii pentru a negocia si hotara resursele necesare pentru acest server.
2. Dupa stabilirea resurselor, se incepe procesul de creare a serverului. Aici intervine providerul de servicii, care in stransa legatura cu firma, construieste VPS-ul cu toate functionalitatile, sistemele de operare si setarile necesare.
3. La finalizarea pasului anterior, se ofera acces nelimitat la noul server virtual iar firma incepe sa il foloseasca la capacitatea necesara.
Avantajele folosirii unui VPS
- Usurinta de scalare pentru trafic mai mare
- VPS-ul nu o sa cedeze in cazul in care traficul sau necesarul de resurse creste
- Siguranta marita care este indispensabila pentru diferite domenii de activitate precum comertul electronic
- Posibilitatile infinite de personalizare
- Fara erori de server
- Preturi accesibile comparativ cu alte servicii
Tipuri de VPS
Managed VPS
Este responsabilitatea providerului de servicii sa:
Se ocupe de setarea initiala si de aplicațiile necesare clientului
Actualizeze sistemul si aplicațiile la ultimele versiuni
Actualizeze actualizarile de securitate
Monitorizeze partile de hardware si potentialele atacuri, oferind si avertismente clientului
Faca copii de siguranța ale fisierelor in cazul in care acestea trebuie folosite pentru recuperarea sistemului in cazul unui eveniment neplacut
Unmanaged VPS
Providerul instaleaza sistemele de operare iar clientul se ocupa de managementul celorlalte aspecte
Ganduri pe viitor?
Serviciul functioneaza foarte bine si nu au fost probleme de limitari, dar am vrea sa facem un upgrade. Cum facem acest lucru? Raspunsul este SIMPLU.
Se discuta cu provider-ul de servicii si se stabilesc modificarile necesare. Se adauga resursele suplimentare si se discuta noul cost pentru intretinere, se verifica pentru ca toate setarile sa functioneze corect si gata. Acum sistemul este scalat la necesitatea clientului pentru a face fata tuturor necesitatilor.
Consultantii nostri te asteapta sa incerci un Demo Gratuit si sa te convingi de performantele serverelor virtuale!
Surse
https://www.ibm.com/cloud/learn/vps
https://www.jaguarpc.com/understanding-the-basics-of-vps-hosting/the-cloud/
https://www.namecheap.com/hosting/what-is-vps-hosting-definition/